Filmový cyklus Max a Furiosa

Filmový cyklus Max a Furiosa 

Na aktuálnom MFF Cannes mal svetovú premiéru najnovší film Georgea Millera zo série o štvancovi Maxovi Furiosa: Mad Max sága (2024), ktorý vo štvrtok 23. mája vstúpil aj do slovenských kín. Pri tejto príležitosti ponúklo Kino Lumière v máji prednášku Mad Max: Miller, Hobbes, Camus a vysokooktánová apokalypsa programového dramaturga Rastislava Steranku, v ktorej priblížil historický kontext, vplyvy, inšpirácie aj to, čo stojí za úspechom tejto celosvetovo úspešnej postapokalyptickej filmovej série. 

V nádväznosti na prednášku, v júni a v júli v Kine Lumière bude nasledovať cyklus všetkých filmovMad Maxovi nazvaný Max a Furiosa. Séria filmov o bývalom policajtovi Maxovi odštartovala v roku 1979 filmom Mad Max a priniesla slávu austrálskemu režisérovi Georgeovi Millerovi. Hoci tento nízkorozpočtový film bol nakrútený v takmer amatérskych podmienkach, jeho ohlas umožnil v nasledujúcich rokoch vznik ďalších pokračovaní, ktoré zožali obrovský úspech.

V roku 1979 sa na plátnach kín po prvýkrát objavil Mad Max – Max Rockatansky, osamelý hrdina  brázdiaci vyprahnuté cesty vo svojom čierno-čiernom ´prenasledovacom špeciáli´,“ hovorí Rastislav Steranka, programový dramaturg Kina Lumière a autor pripravovanej prednášky pod názvom Mad Max: Miller, Hobbes, Camus a vysokooktánová apokalypsa. „Vyštudovaný lekár a debutujúci filmový režisér George Miller Mad Maxom nadviazal na vtedy populárne exploatačné filmy, posunul ich paradigmu a vytvoril univerzálneho mýtického hrdinu, ikonického bojovníka, s ktorým sa stotožnili diváci po celom svete. Po úspechu Mad Maxa nasledovali ďalšie vysokooktánové apokalyptické vízie – Mad Max 2: Bojovník ciest (1981), Mad Max a Dóm hromu (1985) a Mad Max: Zbesilá cesta (2015).“

V prvých troch dieloch akčnej sci-fi série, ktoré sa odohrávajú v blízkej budúcnosti či vo svete po nukleárnej apokalypse, bývalý policajt Max Rockatansky stráca zábrany na ceste za pomstou či jednoducho v snahe prežiť. Po troch filmoch série, ktoré vznikli krátko po sebe, sa režisér George Miller opäť vrátil k Mad Maxovi až po tridsiatich rokoch. Vo štvrtom filme Max prenasledovaný vlastnými démonmi je presvedčený, že jediný spôsob ako prežiť, je neviazať sa na nikoho a nič. Práve v tomto diele vstúpi de centra diania drsná imperátorka Furiosa. V najnovšom filme Furiosa: Mad Max sága, ktorý v týchto dňoch uvádzajú svetové kiná vrátane slovenských, diváci spoznajú jej detstvo a dospievanie uprostred postapokalyptickej pustatiny. Furiosa musí prejsť mnohými skúškami, aby našla cestu domov.

Viac info

Mad Max: Zbesilá cesta | Max a Furiosa

Mad Max: Fury Road; George Miller, 2015, verzie: ČT : eng

Pološialený Max, prenasledovaný démonmi minulosti je presvedčený, že jediný spôsob ako prežiť vo vyprahnutej pustatine je neviazať sa na nikoho a nič. Narazí však na ozbrojenú skupinu v obrnenom ťahači, pod vedením Imperátorky Furiosy. Utekajú z Citadely, zdanlivej oázy v Pustatine, kde vládne Immortan Joe. Furiosa mu vzala to najcennejšie – jeho manželky. Immortan Joe zvolá posily, aby ich za každú cenu získal späť.

Zobraziť viac

2D ČT 15