Deň audiovizuálneho dedičstva 2024

 27. októbra 2024

Audiovizuálne archívy každý rok 27. októbra pripomínajú Svetový deň audiovizuálneho dedičstva na oslavu svojich činností s cieľom zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany audiovizuálneho dedičstva. Slovenský filmový ústav to v tento deň pripomenie špeciálnym dvojprogramom vo Filmotéke Kine Lumière. V prvom programe bude uvedené mimoriadne dielo Dušana Hanáka Obrazy starého sveta (1972), svojho času zakázané, spolu s krátkym filmom Omša (1967). V druhom zas ďalší jeho krátky film Zanechať stopu (1970) spolu s filmom Návraty k Obrazom starého sveta (2024) režiséra Róberta Šuláka v produkcii Slovenského filmového ústavu. Ten je filmovou poctou tvorbe režiséra Dušana Hanáka, ktorý v ňom, okrem iného, odhalí vzájomné súvislosti všetkých svojich filmov z tohto dvojprogramu. Vo filme Návraty k obrazom starého sveta vystupujú aj viaceré domáce a zahraničné osobnosti, znalci a priatelia slobodnej filmovej tvorby, medzi nimi Peter Michalovič, Katarína Mišíková a tiež Daniel Bird, Jonathan Owen, Mehelli Modi, Peter Hames, Karel Och, Martin Gazík a dvojica dokumentaristov Daniel Coche a Simone Fluhr zo Štrasburgu.

Viac info

Obrazy starého sveta + Omša | Filmotéka | Deň audiovizuálneho dedičstva

Obrazy starého sveta + predfilm Omša; Dušan Hanák, 1972, verzie: OR : slk

„Tak ma dajte do kina, aby to bolo smiešno. Keď je to smiešno, to zaujíma človeka”, vysvetľuje Adam Kura, jedna z desiatich postáv dokumentárneho filmu Dušana Hanáka. Ďalšie štyri z celkovo desiatich portrétov starých ľudí z Liptova a Oravy, sú objavom fotografa Martina Martinčeka. Adama objavili Martinček a Hanák spolu, päť ďalších protagonistov našiel režisér sám, sprevádzaný fotografom Vladimírom Vavrekom, ktorého fotografie hrajú vo filme rovnakú úlohu ako tie Martinčekove. Film kombinuje fotografie rovnocenne s kameramanskými zábermi, podobne ako sa postupy dokumentárneho záznamu striedajú s prvkami inscenovaného filmu. "Toto sú príbehy ľudí, ktorí ostali sami sebou. Zabudnutí a prostí, vrastení do zeme, z ktorej vyšli. Nemožno ich presadiť, pretože by zahynuli." osvetľuje už úvodný titulok trezorovaného filmu, ktorý patrí medzi to najlepšie zo slovenskej kinematografie. Film Obrazy starého sveta sa bude premietať spolu s krátkometrážnym filmom Dušana Hanáka – Omša(r. Dušan Hanák · OV (sk) · 1967 · 11' ). Filmový záznam adventnej omše v Spišskej Sobote s autentickými liturgickými textami a spevmi. Obidva filmy sú zdigitalizované a budú sa premietať v rámci Dňa audiovizuálneho dedičstva. Zobraziť viac

2D OR 12
2DOR

27. 10. nedeľa

K3
4,00 17:00
Viac info

Návraty k Obrazom starého sveta + Zanechať stopu | Filmotéka | Deň audiovizuálneho dedičstva

Návraty k Obrazom starého sveta; Róbert Šulák, 2024, verzie: OR , ST : eng, fra, slk

Filmová pocta tvorbe režiséra Dušana Hanáka zameriavajúca sa na jeho mimoriadne dielo Obrazy starého sveta (1972) v kombinácii so súvisiacimi krátkymi filmami Omša (1967) a Zanechať stopu (1970). Svojho času zakázané Obrazy starého sveta majú charakter slobodného, nezávislého kinematografického diela a hlboko ľudský rozmer napriek tomu, že vznikli po okupácii Československa v roku 1968, v čase najtvrdšej normalizácie. Dušan Hanák odkrýva zázemie ich vzniku, svoje názory a postrehy však vyjadria aj viaceré osobnosti, znalci a priatelia slobodnej filmovej tvorby.

Viac o filme na

Zobraziť viac

2D OR ST MP
2DST

27. 10. nedeľa

K3
4,00 18:30